Bloğumuzda telefon dolandırıcılığına birçok kez yer verdik. Bu dolandırıcılar, genellikle ödeme yapmanız için sizi kötü amaçlı yazılımlarla korkutan sahte Microsoft teknik destek görevlileri veya çocuğunuzun başının dertte olduğunu söyleyen sahte polislerdi. Dolandırıcılığa uğramış veya uğramamış bütün insanlar bu sahtekarlardan nefret eder. 35C3 Hacker Kongresi’nde tüm bu telefon dolandırıcılıkları için inanılmaz bir çözüm öneren bir sunuma katıldım. Bu çözümün adı: Meet Lenny (Lenny ile Tanışın).
Lenny, arayan kişi konuşmasına küçük bir ara verdiğinde tekdüze bir ses tonuyla satırları birer birer okuyan bir sohbet robotu. Lenny, yaşlı ve yetenekli bir seslendirme sanatçısı tarafından kaydedilen birkaç dakikalık ses kaydını kullanıyor. Son satırı okuduktan sonra, yeniden başa dönüyor. Ancak bunu o kadar gerçekçi bir şekilde yapıyor ki tele pazarlamacılar Lenny ile dakikalarca konuşmaya devam ediyor.
Peki tele pazarlamacıları konuşmaya devam ettiren şey nedir? Lenny, bir yandan “Özür dilerim, seni zor duyuyorum”, “Orada mısın?”, “Evet” gibi her konuya uygun genel telefon tabirlerini kullanırken diğer yandan, konuşmayı ustaca ve akıcı bir şekilde asıl konuyla hiçbir ilgisi olmayan farklı konulara getirerek bir anda ailesi veya çok akıllı olan kızı hakkında konuşmaya başlıyor. Bu sayede Lenny, alakasız konulardan bahsederken dolandırıcıları ve tele pazarlamacıları kendini dinlemek zorunda bırakıyor. İşte Lenny ile yapılan görüşmelerin bir örneği:
Lenny’nin yaratıcısı bilinmiyor ancak yaratıcısı her kimse insan doğasından çok iyi anladığı kesin. Bu araç, tele pazarlamacılara ve dolandırıcılara karşı şaşırtıcı derecede etkili. YouTube’da Lenny ile diyalogları gösteren birçok video var. Hepsi oldukça komik olan bu videoların en uzunu, neredeyse bir saat sürüyor. Şimdi hayal edin: Gerçek bir kişi, 40 dakikadan daha uzun bir süre boyunca bir ses kaydını ikna etmeye çalıştığını anlayana kadar Lenny ile konuşuyor. Hatta sonrasında sohbete biraz daha devam ediyor. Muhtemelen o gün birçok insan, bu dolandırıcılar tarafından aranmaktan kurtulmuştur.
Eurecom araştırma merkezinden Merve Şahin ve Aurélien Francillon, 35C3’teki konuşmalarında, Lenny’nin yer aldığı yüzlerce YouTube videosundan topladıkları verileri arayanın türüne göre birkaç kategoriye ayırarak sundular. Araştırmalarında, tüm kategoriler için ortalama görüşme süresinin 10 dakikadan biraz uzun olduğunu tespit etmişler. Bu süre, kaydın 1,7 kez çalması için yeterli bir süre.
Tele pazarlamacılar, Lenny ile ortalama 12 dakika konuşurken dolandırıcılar, yaklaşık 7 dakika sonra görüşmeyi sonlandırmış. Lenny’yi yeterince dinlerseniz, yaşlı sohbet robotu ile 7 dakikalık konuşmanın bile günün geri kalanında kendinizi tam bir aptal gibi hissetmeniz için yeterli olduğunu göreceksiniz. Dolandırıcılar da bunu hak ediyor.
Sunumu yapan araştırmacılar, dolandırıcıların neredeyse tüm aramaların %10’unda küfrettiğini ve normal pazarlamacıların aksine daha sık küfretmeye meyilli olduklarını da belirtti. Aynı zamanda bu grubun, zavallı Lenny’ye daha kısa sürede sinirlendiği de tespit edildi. Neyse ki Lenny bunu çok da umursamış görünmüyor. Diğer ilginç bulgu ise Lenny’nin aramaların yalnızca %5’inde açıkça bir ses kaydı veya robot olarak teşhis edilmesi. Arayan birçok pazarlamacının, Lenny’nin gerçek bir kişi olmadığını anlayamadan görüşmeyi sonlandırması da son derece komik.
Lenny, yalnızca birkaç ses dosyasından ve dört satırlık kod dosyasından oluşsa da bu robotu, kendi imkanlarınızla kurmanız çok zor. Bunu yapmak için önce bir Asterisk ya da Freeswitch VoIP‘yi ve ücretsiz olmasına rağmen bazı BT becerileri gerektiren telefon sunucusunu kurmanız gerekiyor. Sonra Lenny’yi bu sunucuya yüklemeniz, ses dosyalarını kopyalamanız ve kodu kopyalayarak uygun yere yerleştirmeniz gerekli. Denemek isterseniz yine YouTube’dan gerekli bilgileri bulabilirsiniz (Crosstalk Solutions’tan Chris’in Lenny’yi FreeBPX (Asterisk için grafik bir arayüz) kullanarak kurmayı anlattığı güzel bir videosu var).
Lenny’nin başka bir videosunu paylaşarak yazımı sonlandırıyorum. Harikasın, Lenny!